onsdag 18 januari 2012

Kanske en cirkus vore nåt?

Jag vet att det lyser tristess och grått i bloggen nu.
Jag kan inte göra så mycket åt det, för jag orkar inte. Jag känner mig väldigt låg och orkeslös och har ingen motivation alls. Jag har så ont i axeln så att jag har svårt att sova och de enda värktabletterna som har hjälpt gör det inte längre.

Jag har i alla år som jag har bloggat försökt att hålla min blogg fri från sånt här gnäll, för jag är själv inte road av att läsa sådant, men vet ni vad? Nu skiter jag i det.
För det är så mycket som jag går och grunnar på och funderar på och det tynger ner mig och bloggen oavsett.

Hela mitt liv har jag varit överrörlig, men egentligen bara förstått att jag varit det i fingrarna (som jag kan böja bakåt) och i ryggen. Resten har jag trott var normalt så därför har jag inte riktigt förknippat min smärta som jag har haft i i stort sett hela kroppen med min överrörlighet.
Så här trodde jag till exempel att alla kunde göra tills alldeles nyligen:




Och det här? Det vet jag inte om det är normalt att kunna töja ut huden så här? Kan ni det?


Efter ett par länkar från kära läsare så faller allt på plats. Man ska inte googla sjukdomar. Det är nog bland det värsta man kan göra tänker jag, men kan inte låta bli nu.
Det finns en sjukdom som heter EDS och jag kan bocka av nästan alla symptom som den sjukdomen ger;

  • överrörliga leder

  • ledvärk

  • töjbar hud

  • får lätt blåmärken

  • breda tunna ärr

  • rikliga och smärtsamma menstruationer

  • genomskinlig hud med synliga blodkärl


...i stora drag.. + en massa mer diffusa symtom som "oförklarliga" magsmärtor, synrubbningar, yrsel, mm som även det stämmer in på mig, jag har åkt skytteltrafik till och från sjukhuset för en hel del sedan jag var barn.

Jag har en gång i tiden för ungefär 15 år sedan blivit utredd för denna sjukdom men föll lite på målsnöret, för det hudprov man tog då inte visade någonting avvikande. Det togs medan jag var inlagd för tusen jobbiga undersökningar en vecka på reumatologen, jag fick provsvaret (negativt) innan jag skrevs ut utan någon förklaring till varför jag hade så ont i min kropp.
Idag läser jag att det inte går att se denna sjukdom via ett hudprov, endast en typ av den och det finns 6 (?) typer av eds och att diagnosen hypermobilitetssyndrom är på väg att klassas som EDS för att det är samma sak.

Jag tänker mot allt förnuft berätta allt detta för läkaren i morgon och be om en remiss till de som utreder just denna sjukdom direkt. För jag är så jävla trött på att skickas runt till olika bord i vården.
Jag antar att läkare inte alls uppskattar att deras patienter är pålästa på nätet, men just nu struntar jag i det.

Sen frågar jag mig till vilken nytta det egentligen är?
Jag har i alla år varit naiv nog att tro att bara man får ett namn på vad det är som är fel på mig, så finns det något som botar. Då är resten liksom enkelt. Jag inser nu att det inte är så enkelt, att det kanske inte finns något som botar, så varför egentligen kämpa för ett namn?

Det kanske är lite som när man läser i skolans veckobrev att det går löss i ungarnas klass; det börjar genast klia i håret. Vad vet jag, jag kanske bara är en obotlig hypokondriker.
Men nu vet ni vad som trycker mig.

 

Kanske jag ska fortsätta att skriva om mina larviga krämpor lösenordsskyddat så att de som inte har bett om det slipper höra mitt gnäll?

17 kommentarer:

Eva H i Metbäcken sa...

Jag skulle kunna ta exakt likadana bilder på mig själv som du gjort - förutom hudtöjningen då. Jag är precis lika överrörlig som du, och kan göra samma saker med mina leder... *suck*
Enda fördelen är väl att man kan klappa sig själv på axeln bakom ryggen...

Men hörru, vi kan väl gnälla ikapp vettja! Jag är också väldigt låg o nere just nu, inget är skoj och livet är grått, grått och lite mer grått. Konstant trött, orkar inget, vill göra saker men har inte tillräckligt med motivation att börja lr fullfölja...
Och värre lär det väl bli när jag ska börja med de kommande behandlingarna/nedregleringarna. Det sägs att biverkningarna kan vara humörsvängningar och nedstämdhet bl a. Halleluja!!!

Stor o varm styrkekram

Anna sa...

Och var ska man gnälla om inte i sin egna blogg? Gnäll på du, det lättar att skriva av sig.

Tycker inte alls det är fel att vara påläst hos doktorn, jag har själv bett om både utredningar och mediciner som jag annars inte skulle ha fått. Det är nog bra att sätta läkarna på rätt spår ibland, man kan inte förutsätta att de alltid har alla diagnoser i huvudet.

Visa honom hur många symtom som stämmer och säg att du vill bli utredd för detta, antingen för att få det bekräftat eller för att kunna utesluta det.

Och även om det inte går att bota med ett piller finns det mycket som kan göras för att man ska hantera kroppen skonsammare. Basal kroppskännedom, sjukgymnastik och Feldenkreis är bara några exempel.

Sedan är det inte konstigt att du är trött. Smärta sliter på kroppen och sinnet, det är därför det faktiskt inte är fel att hitta en värkmedicin som hjälper. Ta upp det också med honom!

Det kommer att bli bättre - jag lovar! Kram!

Louiloo sa...

Jag vet precia din känsla. Du är absolut inte ensam.
Jag kan göra samma saker som du förutom det med kinderna. Jag har varit sjukskriven och sjukpensionär sedan jag var 20 år och 10 år framåt. Rännt mellan olika läkare och legat inne en månad på reumatikersjukhus mm. Ingen riktig diagnos nån gång. Till slut fick jag prova en ny medicin för min ständiga värk. Egentligen en antidepressiv men som används för värk och kronisk smärta. Jag fick samtidigt gå en smärthanteringskurs på ett sjukhus. Jade gett upp allt hopp. Läkarna hade sagt att det var bara att lära mig leva med all värk. MEN det hjälpte mig! Mecicinen hjälpte mig så jag till slut kunde börja komma igång ordentligt med sjukgymnastiken och på¨så sätt bygga upp alla muskler som är så viktiga när man har ont men som man inte klarar när man är som sämst. Jag blev såpass bra att jag började arbeta och plugga igen! Nu har jag sanrt min 3åriga utbildning från högskolan och längtar efetr ett fast jobb. Jag är inte helt bra idag, det går upp och ner men nu vet jag att det går att få hjälp och bli bättre!
Skickar en styrkekram och fortsätt du gnälla när det behövs. Det är ju dig och ditt liv vi tycker om att läsa om och detta är ju du!

mumari.com sa...

@Louiloo, Vad skönt at höra att du har hittat något som gör dig bättre! Det ger hopp!

Jag blir faktiskt lite förvånad över att ni inte kan göra sådär med kinderna, jag bara drog till med det, jag trodde nog att det var ganska normalt töjbara mina kinder, men jag testade lite!
Har du fortfarande inte fått någon diagnos?

Kram

mumari.com sa...

@Eva H i Metbäcken, Jag addade dig på msn, igen, om du fortfarande använder det?

Gunilla sa...

Hej.
Jag är ganska ny på din blogg ,har bara följt den i ett par veckor.
Tycker absolut att du kan gnälla på din blogg om du vill,den skall ju vara en slags dagbok, så varför inte.
EDS kan jag inte så mycket om, men det verkar ju absolut som det stämmer in på dig.
Be att få komma till en neurolog det är ju dom som är specialister på denna sjukdom, eller rättare sagt kräv det, för det är det enda sättet man kommer vidare i dagens sjukvård.
Lycka till

mumari.com sa...

@Gunilla, Hej och välkommen till min blogg Gunilla!
Jag vet inte varför jag egentligen hållt detta utanför bloggen, jag är nog rädd att uppfattas som överkänslig och lat och gnällig.

Helena sa...

Jag tror du ska be om en remiss till hudkliniken på Ackis. Av någon anledning är det där man utreder EDL.

mumari.com sa...

@Louiloo, Vad heter förresten de antidepressiva som hjälper dig?

Sandra sa...

Hej!
Tycker verkligen att du ska gnälla så mycket du bara orkar! Det är inget lätt sjukdom att leva med!
Min mamma har också eds (bland annat), det tog henne många år innan hon råkade på en läkare som brydde sig om en hennes diagnos. Nu mera äter hon mini-piller och cyklo-f för att mensen ska vara okej, hon har också fått milt laxerande droppar då sjukdomen bl.a. kan ge problem med tjocktarmen, ex förstoppning som i sin tur leder till en del obehag. Värken har hon tyvärr fått lära sig att leva med.
Jag vet inte varför jag skrev detta till dig men kanske hjälper det något.
Stå på dig imorgon och lycka till!
*styrkekram*

Isabel sa...

Jag tycker att det är bra att du bloggar om det. Jag är över rörlig och har alltid trott att jag är fånig när jag alltid har ont någonstans. Axlarna känner jag igen dem har jag ont i dagligen. Jag tycker att det är bra att höra att man inte är ensam. Och kanske så finns det nån som kommer med nått tips som kan lindra smärtan.

Kram Isabel

Eva H i Metbäcken sa...

@mumari.com,
Tack för pratet! Alltid lika trevligt, det var länge sen sist!

Är numera sällan inloggad på msn - men när du vill prata så kan du hojta till via fejan där jag så gott som alltid finns påloggad!

Kram

mumari.com sa...

Är du! Det hade jag ingen aning om! Hoppas inte att min överrörlighet kommer från pappas sida då, för då har ju både du och Fredrik det i generna!
Men har du varit till läkaren med det?

Kram

Isabel sa...

@mumari.com, Nej någon dr har jag inte varit till. Men när jag väntade Tilda så fick jag det bekräftat av en sjukgymnast. Jag hade svårt att gå när jag väntade Tilda. Och sista 4 månaderna satt jag still i en stol.
Ja hoppas att inte Fredrik har det oxå.

Kram

mumari.com sa...

@Helena, Tack Helena, läkaren skulle diskutera med en reumatolog hur hon skulle göra med remisserna

Sofie sa...

Men gnäll hur mycket du vill! Vill man inte läsa så låter man väl bli? Kan man inte hantera det så behöver man ju inte läsa. Ingen tvingar ju en att läsa!

Om sjukdomen, jag tycker det är bra om du står på dig. Speciellt när de inte tidigare ställt någon diagnos. Be om en second opinion från ett annat läkarteam och andra läkare. Och ställ krav att du ska ha diagnos och hjälp!

Tove sa...

Det är klart du ska få gnälla i din egen blogg, vart annars ska man vetilera sig liksom?
Jag är precis lika överrörlig och kan göra likadant med mina kinder, men jag är å andra sidan frisk som en nötkärna, så att vara överrörlig och ha töjbar hud behöver ju inte vara tecken på sjukdom heller! Det är klart man ska vara påläst hos doktorn, jag tror det är jättebra!
Lycka till och hoppas du får den hjälp du behöver!
Kramar