fredag 6 september 2013

Om EDS

Det är inte ofta jag tittar på tv, men igår gjorde jag det efter massor av tips från vänner och bekanta på sms och facebook.
Det var Arga Doktorn på SVT.
Det handlade om en tjej som hade eds, och svårt att få utredning, diagnos och hjälp.
Jag fick kalla kårar på ryggen. Inte för att ag blev överraskad av hur hon blev bemött i vården, utsn för att jag så väl kände igen det.

Det tråkiga är att det inte hjälper att få en diagnos, som man lite fick uppfattningen av i programmet, när man väl har fått det, vilket är nödvändigt på ett sätt, så är det inte många läkare som vill ta i en, och man får nästan ingen hjälp med sina besvär.

Här är en länk till programmet.


20130906-085959.jpg

Hoppas att programmet kan vara en ögonöppnare för vården.

2 kommentarer:

Monica sa...

Ja jag hoppas verkligen att vården vaknar. Det skulle behövas ett specialist-team som utbildar husläkare som har dessa patienter. Visst det finns inget bot men kanske alla med EDS får ett bättre bemötande och den vård de förtjänar så mycket. <3

Monica sa...

Kände att jag ville lämna en kommentar till angående programmet. Kan inte förstå hur läkaren inte kunde ställa diagnos. Jag har ringa kunskap om ämnet men det tog mig 30 sekunder att bilda en uppfattning. Hon var ju ett solklart fall. Att ställa en diagnos på mig är klurigare eftersom jag inte följer beightonskalan riktigt utan är överrörlig i andra mindre leder. Skulle nog påstå att jag ligger på gränsen. Tänker be min handkirurg remittera mig vidare.