fredag 10 maj 2013

När livet är på en höft?

Hej fredag.
Jag fick så mycket att grunna på så jag har inte riktigt tagit mig tid och ro till att blogga.
Orsaken är denna eviga väntan på besked om mina höfter.

När jag var hos ortopeden fick jag med mig en röntgenbild hem som "souvernir".
Den togs i december 2012 och visade på helt normala höfter.

För några dagar sedan satt jag och läste på nätet om olika tänkbara fel som kan orsaka de problem jag har i höftleden.
Jag snubblade in på en sida som en utländsk kiropraktor har. Han är kiropraktor med höfter som specialitet, delvis pensionerad och författare av kiropraktiska böcker.

Jag läste att vuxna kan ha oupptäckt och svårupptäckt höftledsdysplasi och alla symptom stämde på mig, förutom att röntgenbilderna inte visat något.
Jag drog en rövare och kontaktade denne kiropraktor och mailade mina symptom och röntgenbilden jag hade kopia på.

Jag fick snabbt svar.
Av röntgenbilden att döma hade jag inte höftledsdysplasi.
Däremot såg han att jag har milda cam och pincerförändringar på båda höfterna, tidig artros och skleros.
Jag blev mycket förvånad.
Ägnade en hel del forskning åt att kontrollera hans pålitlighet som kiropraktor och den verkar vara god.
Jag ifrågasatte hur han kunde se dessa förändringar när bilden i december bedömdes som normal i vintras av röntgenläkaren?
Han skrev att om cam och pincer finns det relativt dålig kunskap och många tittar inte ens efter det, samt att artrosen är i ett så pass tidigt skede. Däremot kan artros ge smärtsymptom många år innan den ens är möjlig att se på röntgen.

Han förklarade att cam är en ojämnhet, typ lite för stor ledkula, och pincer är en liten överväxning på ledskålen. Dessa tillstånd orsakar vanligtvis stelhet och leder till tidig artros om det inte behandlas.
Kombinationen med min extrema överrörlighet var ovanlig men då blev det två motsatta tillstånd som krockar och ger komplicerade symptom.
Han kunde tyvärr inte se någon enkel lösning på detta men den fortsatta artrosutvecklingen behöver bromsas då den kan gå onödigt fort.

Jag känner mig både förvånad och lite skeptisk, att ingen annan har sett detta?
Och vad ska jag göra med denna information?
Jag känner mig nästan som en förrädare gentemot min ortoped.

Jag ringde min sjukgymnast imorse för att diskutera detta, henne har jag det största förtroende för.
Hon tyckte absolut att jag ska ta upp detta med ortopeden som jag har telefontid med på onsdag. Alla tips och nya synvinklar utifrån borde ses som en hjälp på vägen.
Sjukgymnasten tycker ju också att alla höftsymptom och höga knak och brak i höftlederna låter som atros (dock brukar kraftig artros låta så) så man måste ta själva symptomen på allvar oavsett vad röntgen visar.

Hur som så finns det teorier om att cam och pincerförändringar uppstår i ungdomen genom en glidning av höftledskulan om det inte upptäcks och behandlas i tid.
I min journal efter den sista operationen för snapping hip står det just: "Patienten verkar inte ha en klassisk snapping hip utan snarare en glidning av caput (höftledskula) varför operationerna inte har hjälpt".

Jag vet inte om detta kan hjälpa mig på vägen mot bättre höfter och kanske i drömmarnas land en längre gångförmåga, men det gav mig mycket att tänka på.

Jag har i alla fall fått en tid till magnetröntgen, den 10 juni.




5 kommentarer:

Monica sa...

Ja visst är det klurigt. Vissa besvär lär man sig inte på utbildningen utan först när man stöter på problemet. Min handled hade en sån skada. Det gör att bara vissa ortopeder och handkirurger kan operera detta. Antar det är samma sak med dina höfter. Tycker det är bättre de säger att de inte kan och skickar dig till en super specialist. Kram!

Bellas värld sa...

Snygga ben !

Hoppas vekligen att det löser sig för dig.

(En följare som verkligen sörjer över din situation)

Erik Grönberg sa...

Vill bara tipsa om en bra informativ sida ang dina höftbesvär hoftartroskopisweden.com. Det är ortoped Thomas Eriksson som ligger bakom den och han är en utav dom främsta på det han håller på med. Har själv fått båda höfterna opererade av honom och har bara gott att säga!

mumari.com sa...

@Erik Grönberg, hej och tack för tipset. Jag har redan försökt få kontakt med honom både via egenremiss och mail men inte fått något svar förutom på egenremmissen. Jag bor i fel län så jag skulle få bekosta allt själv och det kostar alldeles för mycket :/.

Erik Grönberg sa...

Fortsätt maila honom. Kan du få dr Eriksson att höra av sig till läkarna i ditt län så kommer du säkerligen kunna få en specialistvårdsremiss utskriven. Lycka till och ge inte upp!