fredag 11 oktober 2013

Moment 22. Hörde jag ett voff?

Jorrå satte... ...min ortoped som har haft hand om mina klonkande höfter ringde hux flux idag.
För att sammanställa det han kommit fram till sen han började höra sig för med experter runt om i Norden. De allra flesta hade lämnat samma svar; Det finns inget att göra.
Men en dansk en hade tagit sig en ordentlig titt på mina röntgenbilder och mätt på något speciellt sätt och sett orsaken till att jag går runt med höftleder som kan jämföras med två mortlar fyllda med grus.

Jag har höftledsdysplasi.
Hörde jag ett "vov-vov"?
När man hör talas om höftledsdysplasi tänker man först på hundar, sen på bebisar. Inte på trettiofyraåringar?
Men det ska tydligen vara orsaken till att mina höftkulor wogglar runt inne i sina skålar. Ja, det är ju så det känns också. 
Denne läkare i Danmark ville väldigt gärna se mig, för han opererar denna defekt också. 
En ganska brutal operation som det verkar. PAO. 
En del av själva bäckenbenet sågas loss så att ledskålen kan roteras om.



 Och sätts fast igen med stora skruvar.

Min ortoped avrådde starkt från operationen då den är ganska ny, och han hittade ingen forskning om den på eds-patienter.
Men om jag vill så skulle min ortoped försöka få till en specialistvårdsremiss till Danmark åt mig, men fortfarande så finns problemet med att de ingrepp som försäkringskassan godkänner utomlands även måste utföras i Sverige. Och så vitt han visste så görs detta inte i Sverige. Det finns knappt någon information om det på svenska heller.
Om man inte är hund eller bebis då.

Moment 22. 
Igen.

Vov-vov.
 

1 kommentar:

Monica sa...

Om det inte läker så blir livet inte så kul men det finns knep för det med. Tänkte på gummigummans operation då de fick transplantera in en benbit från en kalv. Det läkte faktiskt. Lite klurigt med skruvar men normalt ska det fungera. Nu hoppas jag verkligen att de tittar på detta och att du kan få hjälp av F-kassan. Men det är bra att känna till att riskerna är stora speciellt om läkningsprocessen är sämre. Men nu hoppas vi på det bästa och jag håller tummen för dig. <3